25-07-2017

De mysterieuze stenenconcentraties van Diepenbeek: een Limburgs “Stonehenge” of natuurfenomeen?

De zogenaamde stenenconcentraties van Diepenbeek spelen al sinds het midden van de 19de eeuw een belangrijke rol in de discussie over het al dan niet bestaan van ‘Megalithische heiligdommen’ in Vlaanderen. Guido Creemers, conservator van het Gallo-Romeins Museum, en Roland Dreesen van werkgroep Geologie LIKONA en eveneens medewerker van het museum, gaan in dit artikel na hoe de mythe rond het bestaan van dit soort ‘Stonehengeachtige’ plaatsen inbedding kon vinden in het collectieve geheugen van een deel van de bevolking. Tegelijk willen ze de ontstaansgeschiedenis en de geologische en culturele biografie van deze complexen van zoetwaterkwartsieten nagaan.

Het volledig artikel download je hier (pdf). Terug