05-08-2017

Nachtje kamperen in Gallo-Romeins Museum

Op 26 augustus is het weer zo ver. Voor de achtste keer op rij organiseert het Gallo-Romeins Museum ‘Night@themuseum’. Via een meeslepend detectivespel leren kinderen tussen 8 en 14 jaar spelenderwijs de verschillende facetten van de museumwerking kennen. Daarna blijven ze overnachten in de tentoonstellingszalen. ’s Morgens wacht hen een fijn ontbijt en een leuke afsluitende activiteit.

Gedeputeerde van Toerisme, Cultuur en Erfgoed Igor Philtjens: “We willen kinderen op jonge leeftijd in contact te brengen met cultuur en vertrouwd maken met musea. Ook dit jaar waren de plaatsen voor de ‘Night@themuseum’ in een mum van tijd uitverkocht.”

Tijdens het avondspel trekken de kinderen, in kleine groepen, op onderzoek in het verlaten museum. De tentoonstellingszalen, de burelen, het depot en het werkhuis nemen ze onder de loep, op zoek naar belangrijke aanwijzingen. Tussendoor vervullen ze verschillende kleine opdrachten. Wanneer een opdracht tot een goed einde wordt gebracht, krijgt het groepje een tip. Die komt van pas om de mol, een valse museummedewerker, te kunnen ontmaskeren. Het detectivespel eindigt met de bekendmaking van de bedrieger en het huldigen van de winnaars.

Rond 23 uur moet iedereen naar bed. Verspreid in de museumzalen vatten groepjes kinderen de slaap na het voorlezen van een spannend verhaal. De tentoonstellingszalen worden omgebouwd tot één groot kampeerterrein, bezaaid met matjes, slaapzakken en kussens.

Zondagmorgen wacht hen een lekker ontbijt en staan er allerlei leuke activiteiten op het programma. Rond 11 uur keert iedereen huiswaarts.

Leden van pers kunnen zaterdagavond 26 augustus de sfeer komen opsnuiven.
De kinderen installeren hun bed tussen 19 en 19.30 uur. Vanaf 20 uur begint het spel. Om 23 uur maken ze zich klaar om te gaan slapen.