01-09-2017

Timeless Beauty eindigt in schoonheid

Bijna 40.000 bezoekers ontdekten de afgelopen maanden in het Gallo-Romeins Museum hoe de ideale vrouw eruit zag volgens de Romeinen en wat zij deden om dit schoonheidsideaal te benaderen.

De expositie ‘Timeless Beauty’ kreeg opvallend veel waardering van het publiek.

Gedeputeerde van Toerisme, Cultuur en Erfgoed Igor Philtjens: ”Met deze tentoonstelling bewandelde het Gallo-Romeins Museum nieuwe paden. De archeologische voorwerpen en teksten uit de Romeinse tijd vormden een fel gesmaakt samenspel met de hedendaagse topfotografie van Marc Lagrange.”

Het Gallo-Romeins Museum bereikte met Timeless Beauty vooral kunst- en fotografieliefhebbers. Maar ook andere bezoekersgroepen vonden dankzij de vele ‘extra’s’ hun weg naar de expositie. De workshop ‘Natuurlijk mooi!’ viel in de smaak bij groepjes vriendinnen, socio-culturele verenigingen en studenten schoonheidsverzorging. Gezinnen maakten gebruik van de audioguide voor kinderen en namen deel aan het creatief atelier ‘Romeinse selfie’. Liefhebbers van hedendaagse dans genoten van de live-voorstellingen van Company Noi. Die vonden plaats tijdens zondagen in de zomervakantie en maakten deel uit van het Tongerse cultuurfestival ‘Moment’.

‘Timeless Beauty’ liep van 17 december 2016 tot en met 31 augustus 2017. Het leeuwendeel van de bezoekers, 76%, kwam uit Vlaanderen. Wallonië was goed voor 9% van de bezoekers, 3% kwam uit het Brussels Hoofdstedelijk Gewest en 12% uit het buitenland.
Van het tentoonstellingsboek werden meer dan 1.000 exemplaren verkocht.

De geraffineerde vormgeving van de expositie was het werk van SHSH (Shin Hagiwara en Shizuka Hariu). Dit bedrijf met Japanse roots is internationaal actief. Op 28 augustus bezocht de ambassadeur van Japan, de heer Hayashi, de tentoonstelling, samen met het ontwerpteam en gedeputeerde Igor Philtjens. Hij sprak zijn bewondering uit over het vernieuwende karakter van het project.

Ook van bezoekerszijde kwam er veel bewondering: “de onthaalmedewerkers kregen dagelijks spontaan felicitaties voor het unieke concept van de expositie: een speelse combinatie van topfotografie van Marc Lagrange, objecten uit de Romeinse tijd en citaten van tweeduizend jaar oude auteurs.” besluit gedeputeerde Igor Philtjens.