20-08-2018

Eind 2019 expo over de Daciërs

Eind 2019 neemt het Gallo-Romeins Museum deel aan het internationale festival EUROPALIA-Roemenië met een tentoonstelling over de Daciërs, het Indo-Europese volk dat daar tweeduizend jaar geleden woonde.

EUROPALIA organiseert sinds 1969 kunstenbiënnales rond wisselende gastlanden. Gedurende een periode van telkens vier maanden worden tientallen artistieke evenementen gepresenteerd. Naast het erfgoed en de geschiedenis van het betreffende land, komt ook de hedendaagse kunstscène aan bod. Gastland voor EUROPALIA 2019 is Roemenië.

In de tentoonstelling komt de verovering van het koninkrijk Dacia door de Romeinen aan bod. Die verovering eindigde met de oprichting van de Romeinse provincie Dacia, in 106 n.Chr. De romanisering verliep snel en was diepgaand. De Dacische cultuur onderging Romeinse invloeden, net zoals dat ook bij ons het geval was na de Romeinse verovering.

Maar ook voorheen waren er kruisbestuivingen. Die worden eveneens met prachtige objecten geïllustreerd.

De tentoonstelling over Dacia opent in het najaar van 2019. De exacte openingsdatum is nog niet bekend. De tentoonstelling over de grenzen van het Romeinse Rijk die oorspronkelijk gepland was voor die periode zal later op het programma komen.