publiek luistert naar spreker tijdens lezing van ‘Spraakwater’
U bent hier: NL » Activiteiten » Lezingen » Spraakwater 

Info

Locatie: 
Auditorium van het Gallo-Romeins Museum, Kielenstraat 15, Tongeren

Aanvang: 
Stipt om 20 uur

Prijs: 
€ 5 p.p.;
Leden van NKV en KLGOG: gratis

Betalen: 
Aan het onthaal, voor de start van de lezing

Inschrijven: 
Niet nodig tenzij anders aangegeven

Contact: 
Huberte Renaers:
+ 32 12 67 03 40  

Oreane Vandenreyt:
+ 32 12 67 03 41

Spraakwater

Boeiende lezingen

De jaarlijkse lezingenreeks is ondertussen een vaste waarde in het programma van het Gallo-Romeins Museum. Zoals elk jaar bieden we je een boeiende mix van thema’s uit de internationale archeologie en klassieke geschiedenis. Nationale en internationale sprekers brengen heldere uiteenzettingen met ruimte voor debat en weten je te bekoren met interessante onderwerpen. 

Download het volledige programma van 'Spraakwater' met een beschrijving van de lezingen onder EXTRA.

Voor deze lezingsreeks werken we samen met het Nederlands Klassiek Verbond (NKV), Davidsfonds Academie, het Koninklijk Limburgs Geschied- en Oudheidkundig Genootschap Tongeren (KLGOG) Markant en Vormingplus Limburg.

Agenda

Nefertiti op de troon. Nieuwe inzichten in het leven van een Egyptische koningin.

15-02-2018

Athena Van der Perre (KU Leuven)

Nefertiti is een van de meest tot de verbeelding sprekende personages uit de geschiedenis van het oude Egypte. Echtgenote van de zogenaamde ketterkoning Echnaton, (stief)moeder van Toetanchamon, mooiste vrouw van Egypte,… Nefertiti is niet onder een noemer te vatten. Door de tumultueuze periode waarin ze leefde, weten we bovendien maar weinig over het leven (en de dood) van deze intrigerende vrouw. Zo ontstonden tal van verzinsels en speculaties die gaandeweg ‘feiten’ werden. Fake feiten.

Recent wetenschappelijk onderzoek, waarin egyptologe Athena Van der Perre een belangrijke rol speelde, bracht een aantal nieuwe en verrassende feiten aan het licht. Zo blijkt dat Nefertiti niet langer als een - weliswaar mooi - leeghoofdje kan beschouwd worden, maar dat ze zelf de touwtjes in handen had. Ze zou uiteindelijk zelfs de troon bestijgen na het overlijden van haar echtgenoot. Dat beeld staat in schril contrast met de gangbare opinie die meent dat Echnaton na zijn dood gedurende een zeer korte periode werd opgevolgd door een zekere Semenkhkare, die op zijn beurt werd opgevolgd door de kind-koning Toetanchamon. In dat verhaal speelde Nefertiti slechts een bescheiden bijrolletje.

Athena Van der Perre gaat tijdens deze lezing in op de recentste ontwikkelingen in het onderzoek naar de zogenaamde Amarna-dynastie en beantwoordt zoveel mogelijk vragen over de mooie koningin Nefertiti.

Van Romeinse stadswoning tot gotische kerk. De opgravingen onder de O.L.V.-Basiliek van Tongeren.

15-03-2018

Alain Vanderhoeven (Vlaamse Gemeenschap, Agentschap Onroerend Erfgoed)

Van ¬1999 tot 2008 vonden in de O.L.V.-Basiliek van Tongeren grootscheepse archeologische opgravingen plaats. Daarbij kwamen sporen van de Romeinse tot de recente tijden aan het licht, en vele duizenden vondsten. De studie ervan legt de opkomst en neergang van een Romeins stadsdeel bloot. We krijgen ook een goed beeld van de ontwikkeling van een vroegmiddeleeuws christelijk gebedshuis tot de huidige gotische kerk.

Alain Vanderhoeven was nauw bij het onderzoek betrokken. Hij zet de belangrijkste resultaten op een rij en reconstrueert de geschiedenis van de plek. Dat fascinerende verhaal begon ruim tweeduizend jaar geleden met een Romeinse stadswoning.

EXTRA

Download het programma met een beschrijving van de lezingen van 'Spraakwater':

 

Een uitnodiging ontvangen voor alle toekomstige lezingen? Schrijf je nu in op onze nieuwsbrief.

Inschrijven