publiek luistert naar spreker tijdens lezing van ‘Spraakwater’
U bent hier: NL » Activiteiten » Lezingen » Spraakwater 

Info

Locatie: 
Auditorium van het Gallo-Romeins Museum, Kielenstraat 15, Tongeren

Aanvang: 
Stipt om 20 uur

Prijs: 
€ 5 p.p.;
Leden van NKV en KLGOG: gratis

Betalen: 
Aan het onthaal, voor de start van de lezing

Inschrijven: 
Niet nodig tenzij anders aangegeven

Contact: 
Huberte Renaers:
+ 32 12 67 03 40  

Oreane Vandenreyt:
+ 32 12 67 03 41

Spraakwater

Boeiende lezingen

De jaarlijkse lezingenreeks is ondertussen een vaste waarde in het programma van het Gallo-Romeins Museum. Zoals elk jaar bieden we je een boeiende mix van thema’s uit de internationale archeologie en klassieke geschiedenis. Nationale en internationale sprekers brengen heldere uiteenzettingen met ruimte voor debat en weten je te bekoren met interessante onderwerpen. 

Download het volledige programma van 'Spraakwater' met een beschrijving van de lezingen onder EXTRA.

Voor deze lezingsreeks werken we samen met het Nederlands Klassiek Verbond (NKV), Davidsfonds Academie, het Koninklijk Limburgs Geschied- en Oudheidkundig Genootschap Tongeren (KLGOG) Markant en Vormingplus Limburg.

Agenda

Brain, Gold, Frankincense and Myrrh. Wat de kaakresten van een dromedaris in Romeins Tongeren ons vertellen over de toekomst.

16-11-2017

Koen Vanmechelen (kunstenaar)

Een verrassing van formaat, enige tijd geleden in Tongeren: men trof er schedelfragmenten van een dromedaris uit de Romeinse tijd aan! Het was nog maar de tweede keer dat resten van ‘Romeinse’ kamelen of dromedarissen opdoken bij opgravingen in België. In het Romeinse Rijk waren deze dieren nochtans geen onbekenden. Ze dienden als lastdieren voor het transport van handelswaren en voor militaire doeleinden. Tastbare sporen lieten de meeste niet na.

In een column in Het Belang van Limburg stelde Koen Vanmechelen dat de Tongerse dromedaris geen toevalsvondst is: ‘Een dromedaris was nooit een dier dat bij een woestijn of piramide hoorde. Kameelachtigen komen oorspronkelijk uit Noord-Amerika en wisten zich overal ter wereld en te allen tijde aan te passen aan de ecosystemen waar het lot hen naartoe dreef. Ze behoorden nooit tot een bepaalde streek of continent. Er bestaan geen autochtonen of allochtonen op onze planeet.’

Het mooie dier vertelt ons volgens Koen Vanmechelen ook iets over de toekomst. Kameelachtigen hebben een dubbel immuunsysteem ontwikkeld. Het zogenaamde ‘adaptief immuunsysteem’ van dromedarissen is volgens Vanmechelen een mysterie dat als een wortel voor onze neus hangt. De boodschap die hij brengt is alvast duidelijk en prikkelend: soepelheid van aanpassing was het verleden en is de toekomst.

Ontstaan, verspreiding en impact van de huiskat, een van onze oudste gezelschapsdieren.

21-12-2017

prof. Wim van Neer (Koninklijk Belgisch Instituut voor Natuurwetenschappen Brussel)

Een groot deel van onze huiskatten stamt af van gedomesticeerde katten die rond 500 v. Chr. in Egypte leefden. Tot die conclusie kwam een internationaal team wetenschappers met daarbij ook Wim Van Neer, na uitvoerig DNA-onderzoek.

Alle gedomesticeerde katten zijn afstammelingen van Felis silvestris lybica, een van de vijf ondersoorten van de wilde kat die voorkomt in het Nabije Oosten en Noord-Afrika. Deze wilde kat werd ongeveer 10.000 jaar geleden door landbouwers in Zuidwest-Azië getemd en stak 6.000 jaar geleden de Bosporus over, naar Europa. De tweede golf, vanuit Egypte, bleek echter belangrijker. De genetische variant die huiskatten uit Egypte typeert, komt in onze contreien vaker voor dan de variant uit Zuidwest-Azië. De verspreiding vanuit Egypte begon ongeveer 2.500 jaar geleden, via belangrijke handelsroutes. De dieren kwamen Europa binnen via het Middellandse Zeegebied.

De onderzoekers achterhaalden verder ook dat ‘mooie’ katten een vrij modern fenomeen zijn. Zij gingen na wanneer het gen voor de gevlekte kat opdook en zich verspreidde. Daaruit blijkt dat de mens er pas vanaf de middeleeuwen in slaagde te experimenteren met het uiterlijk van katten. Dat is laat in vergelijking met andere gedomesticeerde dieren. Dat het bij de kat zolang duurde, heeft wellicht met zijn karakter te maken. Een kat laat zich niet zomaar opsluiten om te selecteren en te fokken.

Spiegelzee. De geschiedenis van de aarde en haar bewoners aan de hand van de fluctuaties van het zeeoppervlak.

18-01-2018

prof. emeritus Salomon Kroonenberg (TU Delft)

Wie zich zorgen maakt over een stijgende zeespiegel, vergeet volgens de Nederlandse geoloog Salomon Kroonenberg dat de mensheid zoiets al heeft meegemaakt. Zowat 120.000 jaar geleden stond de zeespiegel zes meter hoger dan nu. In het koudste deel van de laatste ijstijd, 20.000 jaar geleden, stond hij dan weer 120 meter lager en lag de Noordzee droog. De stijging die daar door het afsmelten van de ijskappen weer op volgde, ging soms wel twintig keer zo snel als nu.

Onze voorouders hebben onvoorstelbare zeespiegelveranderingen meegemaakt, die grote gevolgen hadden voor hun leefmilieu. Prof. Kroonenberg vertelt op toegankelijke wijze wat de oorzaken daarvan zijn.

EXTRA

Download het programma met een beschrijving van de lezingen van 'Spraakwater':

 

Een uitnodiging ontvangen voor alle toekomstige lezingen? Schrijf je nu in op onze nieuwsbrief.

Inschrijven