Plan je een bezoek aan het Gallo-Romeins Museum? Koop dan best op voorhand je ticket. Zo ben je zeker dat je een plek hebt. En moeten wij aan de inkom niemand teleurstellen.

Gallo-Romeins Museum organiseert tijdens de paasvakantie extra activiteiten voor families met kinderen

28 maart 2024

Deze paasvakantie is het Gallo-Romeins Museum in Tongeren extra aantrekkelijk voor families met kinderen.
In de permanente tentoonstelling ‘Van neanderthaler tot Gallo-Romein’ wacht een speels parcours met leerrijke voelopdrachten.
In de tijdelijke tentoonstelling ‘De oudheid in kleur’ kunnen kinderen deelnemen aan een creatief atelier.
Op 1, 2 en 3 april brengt internationaal kunstenaar John Eicke zijn act ‘Blanko’ op het museumplein. Ook dat optreden is aantrekkelijk voor jong en oud.

Schepen van Cultuur An Christiaens: “Ook deze paasvakantie kunnen ouders en grootouders terecht in het Gallo-Romeins Museum voor een ontspannende én leerrijke ervaring met hun kinderen of kleinkinderen.”

Patrick Dewael, burgemeester stad Tongeren: “Het Gallo-Romeins Museum is een plek waar kinderen écht welkom zijn. De jonge bezoekers van vandaag zijn onze ambassadeurs van morgen.”

Van neanderthaler tot Gallo-Romein, mét voeltocht

De deelnemers bezoeken de permanente tentoonstelling ‘Van neanderthaler tot Gallo-Romein’ met een instructieboekje vol aantrekkelijke illustraties. Hiermee gaan kinderen op ontdekking in de museumzalen. Ze maken een reis door de tijd. Op hun pad ontmoeten ze neanderthalers, de eerste boeren, Kelten en Gallo-Romeinen.

Onderweg zijn er voelopdrachten. De kinderen nemen replica’s van collectiestukken in de hand. Die liet het museum speciaal voor de voeltocht maken. Het gaat hier om dagelijkse gebruiksvoorwerpen die inzicht geven in hoe mensen in het verre verleden leefden: een maalsteen, stilus, huidschraper,…

De kinderen worden aangemoedigd om elk voorwerp te onderzoeken. Voelt het zwaar, ruw, glad of geribbeld? De eigenschappen leren hen meer over de functie van de stukken. Ze ervaren ook de warmte van pels, torsen een maliënkolder en voelen hoe lastig het was om een Romeinse toga te dragen.

Het Gallo-Romeins Museum organiseerde deze voeltocht voor het eerst tijdens de zomervakantie van 2023, met groot succes. Toen namen meer dan 3000 kinderen deel.

De oudheid in kleur, mét creatief atelier

De tijdelijke tentoonstelling ‘De oudheid in kleur’ heeft een duidelijke boodschap: beeldhouwwerken uit de tijd van de oude Grieken en Romeinen waren felgekleurd. Het museum presenteert tientallen reconstructies van antieke sculpturen: beelden van keizers, krijgers en goden. Ze zijn kleurrijk beschilderd, van kop tot teen. Net zoals in de oudheid. Dat zorgt voor een fascinerende ervaring.

Voor kinderen is er een speciale audiogids, ingesproken door acteur Warre Borgmans. Ook ontdekken ze het thema via interactieve computerspellen. De hele vakantieperiode is er bovendien een creatief atelier. Kinderen kunnen zich laten inspireren door de kleurencomposities die te zien zijn op de reconstructies van de beelden uit de oudheid. In het atelier maken ze op een marmeren tabletje een eigen ontwerp, om dat vervolgens in te kleuren. Het werkstukje mag nadien mee naar huis als souvenir.

Act ‘Blanko’ op het museumplein 

Op 1, 2 en 3 april brengt internationaal artiest John Eicke zijn act ‘Blanko’. Eicke kleedt zich volledig in het wit. Hij daagt het publiek uit om een penseel in de hand te nemen en hem als ‘levend standbeeld’ te beschilderen. Dat kan naar hartenlust. Toeschouwers maken hun keuze uit de potten met kleurrijke verf. De interactieve en belevenisvolle act levert bijzondere taferelen op waarbij er veel energie van het publiek uitgaat.

Praktisch

– De voeltocht is een onderdeel van de permanente expositie ‘Van neanderthaler tot Gallo-Romein’.
– Het creatief atelier is een onderdeel van de tijdelijke expositie ‘De oudheid in kleur’.
Beide activiteiten zijn ideaal voor kinderen tussen 7 en 12 jaar. De informatie is er in het Nederlands en in het Frans. Deelnemen kan doorlopend en is inbegrepen in de ticketprijs. Voor kinderen bedraagt die 1 euro (voor elke tentoonstelling).

– John Eicke brengt zijn act Blanko op maandag 1, dinsdag 2 en woensdag 3 april. Hij treedt op in de  namiddag om 13, 15 en 17 uur (uitgezonderd bij regenweer). Deze activiteit is gratis.

– Het Gallo-Romeins Museum is tijdens de paasvakantie elke dag geopend van 10.00 tot 18.00 u.
Enkel op maandag 8 april is het gesloten.

– Het is sterk aanbevolen om in deze drukke periode je tickets vooraf te kopen. Dat kan via www.galloromeinsmuseum.be. Zo voorkom je teleurstelling aan de kassa.

 

Patrick Mathei
Medewerker communicatie
+ 32 12 67 03 55
patrick.mathei@stadtongeren.be