Plan je een bezoek aan het Gallo-Romeins Museum? Koop dan best op voorhand je ticket. Zo ben je zeker dat je een plek hebt. En moeten wij aan de inkom niemand teleurstellen.

Gallo-Romeins Museum stelt foto’s tentoon die jongeren maakten van collectiestukken

29 maart 2024

In de herfstvakantie van 2023 maakte een groep jongeren kennis met de wereld van analoge fotografie. Dat gebeurde tijdens een driedaagse workshop. De deelnemers fotografeerden een aantal collectiestukken uit de Romeinse tijd. Het museum stelt hun eigenzinnige foto’s nu tentoon.

Van 30 oktober tot 1 november 2023 organiseerde het Gallo-Romeins Museum een vakantiekamp ‘analoge fotografie’. Dat gebeurde in samenwerking met Villa Basta. Er waren 11 deelnemers, allen tussen 12 en 15 jaar oud.

Een professioneel fotograaf liet de jongeren kennismaken met analoge fotografie. Hoe werkt een analoge camera? Welke effecten kan je zoal creëren met belichting en compositie? Ook het gebruik van soorten lenzen en filmrolletjes kwamen aan bod.

Onder begeleiding van een educatief medewerker van het museum bezochten de jongeren de permanente tentoonstelling ‘Van neanderthaler tot Gallo-Romein’. Ze namen ook een kijkje in het museumdepot waar ze authentieke stukken uit de Romeinse tijd in de hand namen en bestudeerden.
Geleidelijk aan kwam er een fijne dialoog tot stand tussen de deelnemers, de inhoudelijke specialisten van het museum en de begeleidende fotograaf van Villa Basta.

Na enkele brainstorm- en reflectiemomenten creëerden de deelnemers stillevens met de museumstukken in de hoofdrol. Bijzonder was dat ze de duizenden jaren oude voorwerpen combineerden met hedendaagse gebruiksvoorwerpen.
Vervolgens fotografeerden ze die stillevens met een analoge camera. Tot slot ontwikkelden ze hun foto’s in een donkere kamer. Die had het museum voor de gelegenheid ingericht.

Het Gallo-Romeins Museum toont de foto’s in de permanente tentoonstelling (zaal Romeinse periode), samen met de authentieke objecten. Bezoekers kunnen de sfeervolle pop-upexpo tot het einde van het jaar bekijken.

Toegang tot de pop-upexpo is begrepen in de toegangsprijs van de permanente tentoonstelling ‘Van neanderthaler tot Gallo-Romein’.

Schepen van Cultuur, An Christiaens: “Dit zijn foto’s met een verhaal. Je voelt dat de deelnemers er hun ziel in hebben gelegd. Met vakantiekampen zoals dit speelt het Gallo-Romeins Museum in op de vraag van jongeren naar activiteiten waarmee ze zich creatief kunnen ontplooien.”    

Burgemeester stad Tongeren, Patrick Dewael: “In deze workshop werd met de deelnemers in de diepte gewerkt. Zo ontstaat een intensere band. De jongeren beschouwen het Gallo-Romeins Museum terecht als een plek die ook van hun is.”

Patrick Mathei
Medewerker communicatie
+ 32 12 67 03 55
patrick.mathei@stadtongeren.be