Lezing in het Gallo-Romeins Museum: Op zoek naar de wortels van onze taal

15 februari 2024

Woensdag 21 februari is dr. Alwin Kloekhorst (Universiteit Leiden) te gast in het Gallo-Romeins Museum. Hij brengt er een boeiende lezing over de wortels van het Nederlands.

Het Nederlands behoort tot de grote Indo-Europese taalfamilie. Onze taal is hierdoor niet alleen verwant met het Engels, Duits en Frans, maar ook met het Albanees, Oekraïens, Sanskriet en Koerdisch.
Hoe kwamen en komen taalwetenschappers deze verwantschappen op het spoor? Hoe bestuderen ze die precies? Wat zegt dat over de voorgeschiedenis van onze taal? En over prehistorische migratieroutes van de sprekers van Indo-Europese talen in het algemeen?
In de lezing scheert dr. Alwin Kloekhorst in vogelvlucht over 6000 jaar (taal)geschiedenis.

Dr. Alwin Kloekhorst is universitair hoofddocent vergelijkende Indo-Europese taalwetenschap aan de Universiteit Leiden. Hij is gespecialiseerd in de historische taalkunde van het Hittitisch en andere Anatolische talen en in de vroegste stadia van het Proto-Indo-Europees. Hij nam ook deel aan archeologische expedities en ontcijferde spijkertabletten. Hij is auteur van vele artikelen en vier monografieën, met o.m. de ‘Etymological Dictionary of the Hittite Inherited Lexicon’ (2008).

Tijdstip: 21 februari 2024 om 19.30 u.
Locatie: het auditorium van het museum
Deelnameprijs: 3 euro
Volg je de lezing liever online? Vooraf inschrijven is verplicht. Registreer je via de website van het museum
. Na je betaling ontvang je per mail een link om deel te nemen.

De lezingencyclus ‘Spraakwater’ is een vaste waarde in het jaarprogramma van het Gallo-Romeins Museum. Elk jaar komen er heel wat boeiende thema’s uit de internationale archeologie en klassieke geschiedenis aan bod. Het is al het twintigste jaar dat het museum deze lezingenreeks organiseert. Een lezing gemist? Opnames van de voorbije lezingen zijn terug te vinden op de website van het museum.

Spraakwaterlezing Alwin Kloekhorst

Foto: dr. Alwin Kloekhorst

Patrick Mathei
Medewerker communicatie
+ 32 12 67 03 55
patrick.mathei@stadtongeren.be