Plan je een bezoek aan het Gallo-Romeins Museum? Koop dan best op voorhand je ticket. Zo ben je zeker dat je een plek hebt. En moeten wij aan de inkom niemand teleurstellen.

Gallo-Romeins Museum organiseert extra activiteiten voor families met kinderen

22 december 2023

Deze kerstvakantie is het Gallo-Romeins Museum in Tongeren extra aantrekkelijk voor families met kinderen. In de permanente tentoonstelling ‘Van neanderthaler tot Gallo-Romein’ wacht een speels parcours met leerrijke voelopdrachten. In de tijdelijke tentoonstelling ‘De oudheid in kleur’ kunnen ze deelnemen aan een creatief atelier.

Schepen van Cultuur An Christiaens: “Ook deze kerstvakantie kunnen ouders en grootouders terecht in het Gallo-Romeins Museum voor een ontspannende én leerrijke ervaring met hun kinderen of kleinkinderen. We ontvangen opvallend veel felicitaties van bezoekers voor de inspanningen die we voor deze doelgroep leveren.”

Patrick Dewael, burgemeester stad Tongeren: “Het Gallo-Romeins Museum blijft investeren in familievriendelijke programma’s en activiteiten. De jonge bezoekers van vandaag zijn onze ambassadeurs van morgen.”

Van neanderthaler tot Gallo-Romein, mét voeltocht

De deelnemers bezoeken de permanente tentoonstelling ‘Van neanderthaler tot Gallo-Romein’ met een instructieboekje, vol aantrekkelijke illustraties. Hiermee gaan kinderen op ontdekking in de museumzalen. Ze maken een reis door de tijd. Op hun pad ontmoeten ze neanderthalers, de eerste boeren, Kelten en Gallo-Romeinen.

Onderweg zijn er voelopdrachten. De kinderen nemen replica’s van collectiestukken in de hand. Die liet het museum speciaal voor de voeltocht maken. Het gaat hier om dagelijkse gebruiksvoorwerpen die inzicht geven in hoe mensen in het verre verleden leefden: een maalsteen, stilus, huidschraper,…

De kinderen worden aangemoedigd om elk voorwerp te onderzoeken. Voelt het zwaar, ruw, glad of geribbeld? De eigenschappen leren hen meer over de functie van de stukken. Ze ervaren ook de warmte van pels, torsen een maliënkolder en voelen hoe lastig het was om een Romeinse toga te dragen.

De oudheid in kleur, mét creatief atelier

De tijdelijke tentoonstelling ‘De oudheid in kleur’ toont ten overvloede aan dat de beeldhouwwerken uit de tijd van de oude Grieken en Romeinen felgekleurd waren. Het museum presenteert tientallen reconstructies van antieke sculpturen: beelden van keizers, krijgers en goden. Ze zijn kleurrijk beschilderd, van kop tot teen. Dat zorgt voor een fascinerende ervaring.

Voor kinderen is er een speciale audiogids, ingesproken door acteur Warre Borgmans. Ook ontdekken ze het thema via interactieve spellen. De hele vakantieperiode is er bovendien een creatief atelier. Kinderen kunnen zich laten inspireren door de kleurencomposities die te zien zijn op de reconstructies van de beelden uit de oudheid. In het atelier maken ze op een marmeren tabletje een eigen ontwerp, om dat vervolgens in te kleuren. Het werkstukje mag nadien mee naar huis als souvenir.

Praktisch

– De Voeltocht is een onderdeel van de permanente expositie ‘Van neanderthaler tot Gallo-Romein’.
Het creatief atelier is een onderdeel van de tijdelijke expositie ‘De oudheid in kleur’.
– Beide activiteiten zijn ideaal voor kinderen tussen 7 en 12 jaar.
– Deelnemen kan doorlopend en is inbegrepen in de ticketprijs. Voor kinderen bedraagt die 1 euro (voor elke tentoonstelling).
– Het Gallo-Romeins Museum is geopend tijdens de kerstvakantie: elke dag behalve maandag 25 december (kerstdag) en maandag 1 januari (nieuwjaarsdag). Voor de openingsuren: check de website.
– Het is sterk aanbevolen om in deze drukke periode je tickets vooraf te kopen, online. Zo voorkom je teleurstelling aan de kassa.

Patrick Mathei
Medewerker communicatie
+12 67 03 55
patrick.mathei@stadtongeren.be