Gallo-Romeins Museum verrast met kleurrijke expositie: Griekse en Romeinse beelden waren niet wit!

3 januari 2023

In het najaar opent het Gallo-Romeins Museum een nieuwe tijdelijke tentoonstelling. Het doel van de expositie? Ons stereotypisch idee bijstellen dat standbeelden in de oudheid wit waren. Het museum zal tientallen gekleurde reconstructies van Griekse en Romeinse beelden tonen. Vandaag zijn ze nog te bewonderen in het Metropolitan Museum of Art in New York. Daarna komen ze naar Tongeren.

Gekleurde standbeelden?

Iedereen kent ze wel: de witte, marmeren beelden uit de oudheid. Standbeelden van keizers, goden en mythologische figuren. Ze staan in talrijke musea, overal ter wereld. Mensen uit de oudheid zouden vreemd opkijken wanneer ze die beelden vandaag terugzagen. In hun tijd waren ze beschilderd in bonte kleuren. Het idee van witte antieke standbeelden stamt uit de renaissance. Films, stripverhalen en andere vormen van populaire beeldcultuur houden dit denkbeeld in leven. Met de nieuwe expositie brengt het Gallo-Romeins Museum hier verandering in.

Reconstructies

De tentoonstelling belooft een ware eyeopener te worden. Bezoekers ontdekken een groot aantal reconstructies van marmeren beelden uit de klassieke oudheid. Beschilderd zoals ze er ooit uitzagen. De reconstructies kwamen tot stand op basis van de meest recente wetenschappelijke inzichten. We beschikken vandaag over diepgaande kennis over hoe en met welke kleuren standbeelden in de oudheid werden beschilderd. Het Gallo-Romeins Museum toont ook originele Griekse en Romeinse beelden waarop nog zichtbare sporen van de oorspronkelijke kleuren te zien zijn.

Van New York naar Tongeren

De expo komt tot stand in samenwerking met de Liebieghaus Skulpturensammlung in Frankfurt (Duitsland). Dat museum ontwikkelde de tentoonstelling ‘Goden in Kleur’, die sinds 2003 de wereld rondreist. De bezieler is dr. Vinzenz Brinkman, conservator van de afdeling klassieke oudheid van de Liebieghaus Skulpturensammlung. Tot midden maart zijn de reconstructies te zien in het Metropolitan Museum of Art in New York (VS).

Patrick Dewael, burgemeester Stad Tongeren: ‘Het Gallo-Romeins Museum werkt volop aan de voorbereidingen van een nieuwe expo. Die zal bezoekers met heel andere ogen doen kijken naar de oudheid. Veel mensen weten niet dat antieke beelden bontgekleurd waren. Het museum stelt dit beeld bij.’

An Christiaens, schepen van Cultuur: ‘Het Gallo-Romeins Museum zal de reconstructies van de antieke beelden presenteren in een eigentijdse scenografie met heel wat belevenisvolle elementen. Dat maakt de nieuwe tentoonstelling bijzonder geschikt voor families met kinderen.”

Imperium Romanum: laatste kans!

Momenteel loopt in het Gallo-Romeins Museum ‘Imperium Romanum – Het Romeinse Rijk door de lens van Alfred Seiland’. Al meer dan 15.000 mensen genoten volop van deze sfeervolle, ontspannende tentoonstelling met 150 intrigerende beelden van de Oostenrijkse fotograaf Alfred Seiland. Op 15 januari sluit de tentoonstelling de deuren.

Laura Slechten
Coördinator communicatie, marketing, PR
laura.slechten@stadtongeren.be
+32 12 67 03 46