Plan je een bezoek aan het Gallo-Romeins Museum? Koop dan best op voorhand je ticket. Zo ben je zeker dat je een plek hebt. En moeten wij aan de inkom niemand teleurstellen.

Proeftocht in Gallo-Romeins Museum

24 juni 2024

Deze zomervakantie is een bezoek aan het Gallo-Romeins Museum extra leuk voor families met kinderen. Het museum werkte een interactieve proeftocht uit. Zo ontdekken de jonge bezoekers wat er bij onze verre voorouders zoal op het menu stond.

Met een prachtig vormgegeven instructieboekje – de tekeningen zijn van illustrator Stijn Claes – worden ouders met hun kinderen uitgenodigd om de museumcollectie te verkennen. Op hun pad ontmoeten ze neanderthalers, de eerste boeren, Kelten en Gallo-Romeinen.

In elke zaal zijn er denk- en doe-opdrachten. Die zijn gerelateerd aan objecten die iets vertellen over voeding. Wat aten mensen in die lang vervlogen tijden? Hoe kwamen ze aan hun eten? Wie bereidde de maaltijden? Waar bewaarden ze hun voorraden?

Bijzonder is dat er volop kan geproefd worden van onder meer gedroogd hertenvlees, gepofte gerst, olijfolie, hazelnoten en veenbessen. Kortom: het museum tracht het verre verleden ook via smaakpapillen tot leven te laten komen.

Het project kadert in ‘Schatten van Vlieg’, een initiatief van de Vlaamse Gemeenschap (Publiq) om families op een laagdrempelige manier vertrouwd te maken met cultuur. Jaarthema is: ‘proef jij wat ik proef’.

Schepen van Cultuur An Christiaens: “Families met kinderen zijn een belangrijke doelgroep voor het museum. Elke vakantieperiode verwelkomen we hen met een sterk educatief programma. Voor de uitwerking van deze proeftocht werkten we samen met Jeroen Van Vaerenbergh, ook bekend als ‘De Foodarcheoloog’.

Burgemeester Patrick Dewael: “Het Gallo-Romeins Museum is een museum waar kinderen graag naartoe komen. Door programma’s als deze proeftocht maken ze op een speelse manier kennis met de verschillende levenswijzen van onze verre voorouders. Spontaan maken ze vergelijkingen met hoe we vandaag leven.”

 Praktisch

Wanneer: van 29 juni tot en met 1 september 2024, telkens van 10u00 tot 18u00, uitgezonderd maandagen.
Doelgroep: gezinnen met kinderen tussen 7 en 12 jaar.
Jonger kan ook, mits begeleiding.

Taal: De proeftocht is er in het Nederlands en het Frans.

Deelnameprijs: inbegrepen in de toegangsprijs van het museum (1 euro/kind).

Gallo-Romeins Museum
Patrick Mathei – medewerker communicatie
+32 12 67 03 55 / +32 496 69 06 76, patrick.mathei@stadtongeren.be
www.galloromeinsmuseum.be