Plan je een bezoek aan het Gallo-Romeins Museum? Koop dan best op voorhand je ticket. Zo ben je zeker dat je een plek hebt. En moeten wij aan de inkom niemand teleurstellen.

Interactieve 'Voeltocht' in het Gallo-Romeins Museum

30 juni 2023

Deze zomervakantie is het Gallo-Romeins Museum in Tongeren extra aantrekkelijk voor families met kinderen. Het museum werkte voor hen een speels parcours uit met leerrijke voelopdrachten.

Bij aankomst in het museum ligt een instructieboekje klaar, met toffe illustraties van Stijn Claes. Hiermee gaan kinderen op ontdekking in de museumzalen.
Ze maken een reis door de tijd. Op hun pad ontmoeten ze neanderthalers, de eerste boeren, Kelten en Gallo-Romeinen.

Onderweg zijn er voelopdrachten. De kinderen nemen replica’s van collectiestukken in de hand. Die liet het museum speciaal voor de voeltocht maken. Het gaat hier om dagelijkse gebruiksvoorwerpen die inzicht geven in hoe mensen in het verre verleden leefden: een maalsteen, stilus, huidschraper,…

De kinderen worden aangemoedigd om elk voorwerp te onderzoeken. Voelt het zwaar, ruw, glad of geribbeld? De eigenschappen leren hen meer over de functie van de stukken. Ze ervaren ook de warmte van pels, torsen een maliënkolder en voelen hoe lastig het was om een Romeinse toga te dragen.

Schepen van Cultuur An Christiaens: “Elke zomervakantie werkt het Gallo-Romeins Museum een interactieve zoektocht uit. Die geniet veel belangstelling. We bereiken hiermee 2 000 tot 3 000 kinderen. Ze maken op een laagdrempelige manier kennis met het leven in het verre verleden.”

Burgemeester Patrick Dewael: “Met deze Voeltocht richt het Gallo-Romeins Museum zich op families die op zoek zijn naar een leuke en leerrijke daguitstap. Het museum wil met dit initiatief niet alleen mensen uit Limburg en Vlaanderen bereiken maar ook uit de regio’s rond Luik en Maastricht. We stemmen de promotie daarop af.”

– De Voeltocht in het Gallo-Romeins Museum kadert in de actie ‘Schatten van Vlieg’. Thema is dit jaar ‘Voel jij wat ik voel’? Vlieg is het familielabel van UitinVlaanderen, ontwikkeld door publiq vzw. De organisatie wordt ondersteund door de Vlaamse overheid. Doel is om meer mensen cultuur te laten beleven.
– De Voeltocht loopt van 1 juli t.e.m. 31 augustus en richt zich op kinderen van 7 tot 12 jaar. Ook jongere kinderen kunnen (mits begeleiding) participeren.
– De Voeltocht is er in het Nederlands en Frans.
– Deelname is inbegrepen in de toegangsprijs. Je ticket op voorhand kopen wordt sterk aanbevolen. Dat kan via de website van het museum.

Patrick Mathei
Medewerker communicatie
+32 12 67 03 55
patrick.mathei@stadtongeren.be