Algemeen aanvaard? Slavernij bij de oude Grieken en Romeinen

Inschrijven

Als je de lezing in ons auditorium wilt volgen is vooraf inschrijven aanbevolen.
Als je de lezing online wilt volgen is vooraf inschrijven verplicht.

Wie een eerlijk beeld van de oudheid wil schetsen, ontmoet er ook duistere kanten. In deze lezing gaat Inger Kuin in op de vraag hoe er over slavernij werd gedacht in de oudheid – waren er ook kritische stemmen? – en wat we weten over het dagelijkse leven van mensen die tot slaaf gemaakt waren. Wat te denken van de vergelijkingen die worden gemaakt tussen ‘moderne’ en ‘antieke’ slavenhandel? Wat was de rol van ras en etniciteit in de antieke slavenhandel?
Kuin zoekt antwoorden in archeologische en literaire bronnen over slavernij, met aandacht voor wat het materiaal wel en ook niet vertelt. Ze legt een bijzondere nadruk op vondsten uit de noordelijke provincies van het Romeinse Rijk, waaronder enkele objecten uit het Gallo-Romeins Museum.

Inger Kuin is gespecialiseerd in de geschiedenis van het oude Griekenland en Rome, met focus op het Romeinse Oosten in de 1ste en 2de eeuw. Haar specialisaties zijn religie, filosofie, epigrafie en historiografie. Ze publiceerde een achttal boeken, in het Nederlands en het Engels.

prof. Inger Kuin (Virginia University)

Woensdag 13 december 2023

Nl.

90 min.

19.30 u.

Auditorium
Online

Guido Creemers
Conservator
+32 12 67 03 36
guido.creemers@stadtongeren.be