Plan je een bezoek aan het Gallo-Romeins Museum? Koop dan best op voorhand je ticket. Zo ben je zeker dat je een plek hebt. En moeten wij aan de inkom niemand teleurstellen.

Dacia Felix - Het roemrijke verleden van Roemenië

Met deze tentoonstelling neemt het museum deel aan het EUROPALIA ARTS FESTIVAL dat in 2019 in het teken staat van Roemenië. De expo brengt het verhaal van zes bekende en minder bekende volkeren uit het verre verleden van het Oost-Europese land: Romeinen, Daciërs, Geten, Grieken, Scythen en Kelten.

Dacia Felix?!

In 106 n.Chr. voegden de Romeinen een nieuw gebied toe aan hun immense Rijk: een groot stuk van het huidige Roemenië. Ze noemden de nieuwe provincie Dacia. De naam verwijst naar de inheemse bevolkingsgroep die er leefde, de Daciërs. Felix betekent ‘gelukkig’, ‘welvarend’, ‘zalig’. Zo werd de provincie door de Romeinen gekarakteriseerd.

Kruispunt van culturen

Niet alleen Romeinen, maar ook Grieken, Kelten en Scythen voelden zich aangetrokken tot de regio en vestigden er zich. Wie waren al die volkeren? Wat dreef hen naar het gebied? Hoe verliepen de contacten met de plaatselijke bevolking van Daciërs en Geten? Contact en uitwisseling is het centrale thema van de tentoonstelling. Want Roemenië is van oudsher een kruispunt van culturen. In de expo ligt de focus op het tijdvlak tussen 650 voor en 271 na Christus.

Belevenisvolle tijdreis

De bezoeker maakt een reis, van de tijd van de Romeinen naar nog vroegere periodes. Eén na één passeren de diverse culturen de revue. De objecten worden mooi uitgelicht. Ze schitteren in een eigentijds decor, tegen de achtergrond van filmprojecties van Roemeense natuurlandschappen en archeologische sites. De panoramische beelden krijgen extra kracht door speciaal gecomponeerde soundtracks.

Topstukken uit de beste Roemeense musea

Er is een brede waaier aan voorwerpen te zien. Ze illustreren de identiteit van de diverse culturen. Blikvangers zijn de goud- en zilverschatten van Daciërs en Geten. Zij verlaten uitzonderlijk de ‘schatkamer’ van het Nationaal Museum van de Roemeense Geschiedenis in Boekarest. Ook van een twintigtal andere Roemeense musea komen er prachtige voorwerpen naar Tongeren. Deze rijkdom wordt aangevuld met objecten uit o.a. de Vaticaanse Musea en Bulgaarse instellingen.

Geschikt voor kinderen

De tentoonstelling is aantrekkelijk voor kinderen. Met een toffe audioguide ontdekken ze twintig fascinerende objecten. Het niveau is aangepast aan hun leeftijd. Ze worden op sleeptouw genomen door Luca, een jongen met Roemeense roots. In elke zone zijn er applicaties om spelenderwijs te leren: leuk, spannend en soms ook uitdagend. De spellen variëren in moeilijkheidsgraad. Ze zijn geschikt voor jong en oud.

19 oktober 2019 – 19 maart 2020
26 mei 2020 – 2 augustus 2020

Gallo-Romeins Museum i.s.m. het Nationaal Museum van de Roemeense Geschiedenis (Boekarest, Roemenië)

32 705

Volwassenen en kinderen

Nl., Fr., En., De.

Voor volwassenen en kinderen

Bart Demarsin
Afdelingshoofd tentoonstellingen
+32 12 67 03 56
bart.demarsin@stadtongeren.be

Virtuele tour