Plan je een bezoek aan het Gallo-Romeins Museum? Koop dan best op voorhand je ticket. Zo ben je zeker dat je een plek hebt. En moeten wij aan de inkom niemand teleurstellen.

Sagalassos, City of Dreams

Tweeduizend jaar geleden: hoog in de bergen in het zuiden van Turkije pronkt de monumentale antieke stad Sagalassos. Tempels, pleinen, fonteinen en reusachtige sculpturen van keizers en goden geven er vorm aan de dromen van de elite. Tot de verwoestende aardbeving in de vroege zevende eeuw n.Chr. Een slag die de stad nooit meer te boven komt. Ze wordt langzaam maar zeker verlaten en geraakt in de vergetelheid.

Inleven en wegdromen

Begin jaren ’90: archeoloog Marc Waelkens van de KU Leuven jaagt een eigen droom na: de resten van Sagalassos blootleggen en onderzoeken. 20 jaar later heeft prof. dr. Waelkens het verhaal van de stad gereconstrueerd. Sagalassos is wel één van de best bewaarde archeologische sites van het Middellandse Zeegebied.

Meer dan ooit staat Sagalassos vandaag opnieuw in de belangstelling. Tijdens een tijdelijke tentoonstelling die de oude dromen weer tot leven wekt. Met een megaprojectie vol nooit eerder vertoonde beelden van de site. Met 238 topstukken die voor het eerst Turkije verlaten. En met een theatraal decor van operaregisseur Guy Joosten dat de bezoeker onderdompelt in een onbekende ervaringswereld.

Gigantisch hoofd

Monumentale architectuurfragmenten en verfijnde objecten illustreren de pracht en praal van Sagalassos. Hét pronkstuk van de tentoonstelling is een uitzonderlijk mooi hoofd van keizer Hadrianus in wit marmer, onderdeel van een 5 meter hoog standbeeld.

Totaalbeleving

‘Sagalassos, City of Dreams’ is geen klassieke tentoonstelling, maar een totaalbeleving. Vol interactiviteit, beeldfragmenten en een dramatische apotheose: een beklijvende route door een surrealistische ruïne.

Sagalassos voor kinderen

Je kinderen meenemen naar ‘Sagalassos, City of Dreams’? Een supergoed idee. De tentoonstelling houdt ze gegarandeerd in de ban met filmpjes over de opgravingen, een reuzenmaquette, een spannend decor … Toffe computergestuurde spellen geven de jongeren bovendien inzicht in het leven van Sagalassos. Interactief én leuk. En voor avonturiers van 9 tot 13 jaar is er de speelse tentoonstellingsgids ‘Met Pegasus op missie naar Sagalassos’.

29 november 2011 – 17 juni 2012

Gallo-Romeins Museum i.s.m. KU Leuven

Gallo-Romeins Museum i.s.m. Guy Joosten

145 900

Volwassenen en kinderen

Nl., Fr., En., De.

Voor volwassenen en kinderen

Bart Demarsin
Afdelingshoofd tentoonstellingen
+32 12 67 03 56
bart.demarsin@stadtongeren.be