Plan je een bezoek aan het Gallo-Romeins Museum? Koop dan best op voorhand je ticket. Zo ben je zeker dat je een plek hebt. En moeten wij aan de inkom niemand teleurstellen.

Spraakwater - Objecten van het Gallo-Romeins Museum: wat is nieuw?

In deze lezing belichten Guido Creemers en Else Hartoch collectiestukken die onderzoekers van binnen en buiten het museum recent onder de loep hebben genomen.

Zo kwam in juni 2020 een uniek vervloekingsplaatje uit de Romeinse periode uitgebreid in het nieuws. Het verhaal is intrigerend… In samenwerking met externe specialisten doet het museum ook onderzoek naar neolithische, doorboorde hamers die in Belgisch- en Nederlands-Limburg gevonden zijn. En de Keltische goudschat van Beringen werd in het kader van een Frans-Duits samenwerkingsproject, dat zich buigt over Keltische goudschatten, gedetailleerd bestudeerd. Dat gebeurde ook met andere collectiestukken. Zo kom je meer te weten over Romeinse venstertralies, oogzalven en zalfpotjes, portretmedaillons, een opmerkelijk Herculesbeeldje, een papyrushouder uit Tongeren, het hout van een Merovingische emmer enz. Of hoe het verre verleden een tastbaar verhaal over mensen wordt.

Ontdek de opname van deze Spraakwater-lezing hieronder.

 

Guido Creemers & Else Hartoch

donderdag 24 april 2021