Plan je een bezoek aan het Gallo-Romeins Museum? Koop dan best op voorhand je ticket. Zo ben je zeker dat je een plek hebt. En moeten wij aan de inkom niemand teleurstellen.

Spraakwater - Tongeren na Sint-Servaas. Een blik op de vroegmiddeleeuwse stad

Vanaf de vijfde eeuw verdwijnt Tongeren, de hoofdplaats van de civitas Tungrorum, in de spreekwoordelijke donkere eeuwen. Na de vermeende doortochten van Vandalen (406/7) en Hunnen (451) werd de plek bevolkt door… wolvenroedels als we het heiligenleven van Servaas mogen geloven, en was het beter vertoeven in Maastricht dan in de oude civitas-hoofdplaats. Een damnatio van Tongeren tijdens de zesde eeuw, door de in Maastricht residerende bisschop Monulfus, leidde ertoe dat de Romeinse stad in het vergeetboek belandde. Toch zijn er ook tal van sporen, vaak afkomstig uit begravingen, die een ander beeld schetsen. Bovendien bevestigen de recente opgravingen in de OLV-basiliek dat we een en ander moeten herzien.

Tijdens de lezing komen onderwerpen aan bod uit pakweg de vijfde tot en met de tiende eeuw: de bisschopszetel, Merovingisch Tongeren, het tiende-eeuwse castrum… We maken ook een korte uitstap naar het nabijgelegen vroegmiddeleeuwse Rutten.

Ontdek de opname van deze Spraakwater-lezing hieronder.

 

Steven Vandewal

donderdag 19 november 2020