Plan je een bezoek aan het Gallo-Romeins Museum? Koop dan best op voorhand je ticket. Zo ben je zeker dat je een plek hebt. En moeten wij aan de inkom niemand teleurstellen.

Stonehenge - Voorbij het mysterie

Op een winderige vlakte in het zuiden van Engeland ligt één van de beroemdste archeologische monumenten ter wereld: Stonehenge. Het Gallo-Romeins Museum brengt het verhaal van de mensen achter de stenen. Wat heeft hen 5000 jaar geleden bezield om met vereende krachten te beginnen bouwen? En waarom net daar? Hoe gingen ze concreet te werk? Recent wetenschappelijk onderzoek geeft nieuwe antwoorden. Het museum presenteert ze voor het eerst aan het grote publiek in een intrigerende, multimediale tentoonstelling.

Topspecialist als curator

Curator van de tentoonstelling is professor Mike Parker Pearson, een wereldautoriteit in het onderzoek naar de geschiedenis en betekenis van Stonehenge. Parker Pearson stond de afgelopen 15 jaar aan het hoofd van verschillende opgravingsteams. Hij bundelde de resultaten in één omvattende theorie. Die vormt de rode draad van de expositie.

Belevenisvol leren

De expositie is chronologisch opgebouwd. Dat maakt ze helder en duidelijk. De focus ligt op de mensen die Stonehenge bouwden. Waarom kozen ze exact die plek? Hoe gingen ze daadwerkelijk te werk? Welke plaats had de steencirkel in hun leven?

Voorwerpen met een verhaal

Je ziet werktuigen waarmee het monument werd gebouwd. Crematieresten. Versierde aardewerken potten en afval van braspartijen. Gouden sieraden ook. Stonehenge was een plek van werken en feesten, van leven en dood.

Samen bouwen, samen feesten

Stonehenge is onlosmakelijk verbonden met de site van Durrington Walls, enkele kilometers verderop. Daar woonden en feestten de mensen die Stonehenge hebben gebouwd. Gedurende enkele decennia kwamen diverse landbouwgemeenschappen er in de wintermaanden samen om aan Stonehenge te werken, en er hun doden te vereren. Stonehenge is in de eerste plaats een symbool voor de eenheid tussen volkeren, aldus Parker Pearson.

Ook voor gezinnen met kinderen

De tentoonstelling leent zich uitstekend voor een bezoek met het hele gezin. Er zijn animatiefilms waarin de kerninfo over Stonehenge op een speelse manier aan bod komt. Erg leuk is ook de creatieve workshop. De kinderen worden uitgedaagd om met allerhande materialen hun persoonlijke steencirkel te maken. Ze gaan op een creatieve manier aan de slag met de inhouden die in de tentoonstelling aan bod komen. Professionele gidsen staan klaar met tips en tricks én geven extra duiding over Stonehenge.

13 oktober 2018 – 21 april 2019

Gallo-Romeins Museum i.s.m. Mike Parker Pearson

Gallo-Romeins Museum i.s.m. MuseumsPartner (Oostenrijk)

53 045

Volwassenen en kinderen

Nl., Fr., En., De.

Voor volwassenen en kinderen

Bart Demarsin
Afdelingshoofd tentoonstellingen
+32 12 67 03 56
bart.demarsin@stadtongeren.be

Virtuele tour