Plan je een bezoek aan het Gallo-Romeins Museum? Koop dan best op voorhand je ticket. Zo ben je zeker dat je een plek hebt. En moeten wij aan de inkom niemand teleurstellen.

Timeless Beauty

Centraal in de tentoonstelling staat het schoonheidsideaal van de vrouw in de Romeinse tijd. Er wordt geput uit het rijke oeuvre van kunstfotograaf Marc Lagrange om de expositie visuele spankracht te geven. Zijn fotografie gaat in dialoog met tweeduizend jaar oude teksten van auteurs die in de ban waren van vrouwelijk schoon.

Het werk van Marc Lagrange: uitgepuurde schoonheid

De tentoonstelling wordt ‘visueel gedragen’ door foto’s van de in december 2015 overleden kunstfotograaf Marc Lagrange. Die is vooral bekend om zijn sensuele naaktfotografie. Lagrange was een estheticus pur sang en hij werkte met de allermooiste modellen. Via zijn unieke, fotografische taal krijgen de vrouwen een bijna goddelijke status. Veel van zijn perfect geënsceneerde foto’s zijn een ultieme belichaming van het hedendaagse vrouwelijke schoonheidsideaal in de westerse wereld.

Tweeduizend jaar oude teksten geven extra dimensie aan fotografie

Bij de foto’s van Marc Lagrange zijn teksten te lezen en te beluisteren van antieke auteurs die de schoonheid van de Romeinse vrouw tot onderwerp hebben. De citaten geven prijs welke lichaamskenmerken een vrouw in de ogen van de Romeinen aantrekkelijk maakten. Ze voegen een sfeervol verhaal toe aan de foto’s, wat maakt dat de hedendaagse fotografie van Lagrange knipoogt naar de Romeinse tijd.

Keur aan objecten over Romeinse lichaamscultus

Ook via objecten als kleine sculpturen en vazen met afbeeldingen van vrouwen komt de bezoeker het antieke schoonheidsideaal op het spoor. Dat zeker de elitevrouwen middeltjes en technieken toepasten om zich extra aantrekkelijk te maken en zogenaamde tekortkomingen weg te werken, wordt geïllustreerd via kunstig uitgewerkte haarnaalden, metalen pincetten en allerhande cosmetica-items. De bezoekers komen te weten hoe er in de Romeinse tijd werd gedacht over het gebruik van make-up en sieraden. Die laatste worden ook getoond. Filmpjes geven een glimp van het toenmalige make-up- en opsmukgebeuren.

Hedendaagse relevantie

Meer dan ooit houdt het uiterlijk vrouwen en ook steeds meer mannen sterk bezig. Op de tentoonstelling zijn filmpjes te zien van vrouwen die vertellen over het beeld dat ze van hun lichaam hebben, hoe zich dat heeft gevormd en soms ook veranderd is doorheen de tijd. Ze getuigen over zich goed of slecht in hun vel voelen. Aan bod komt ook de mate waarin en hoe ze met hun uiterlijk bezig zijn.

Sterk campagnebeeld

Als campagnebeeld werd gekozen voor een foto van Marc Lagrange met daarop actrice Ella-June Henrard. Zij werkte geregeld samen met Lagrange. Bijzonder aan de foto is dat zij een beeld omarmt dat lijkt te dateren uit de oudheid. Of koestert ze een oudere versie van zichzelf?  De foto lijkt wel gemaakt voor deze expo. De titel zinspeelt op de schoonheid van Lagranges fotografie, op het verglijden van de tijd en (on)vergankelijkheid, op tweeduizend jaar oude schoonheidsidealen die misschien wel tot op vandaag doorwerken.

17 december 2016 – 31 augustus 2017

Gallo-Romeins Museum i.s.m. Atelier Lagrange

40 078

Volwassenen en kinderen

Nl., Fr., De.

Voor volwassenen en kinderen

Bart Demarsin
Afdelingshoofd tentoonstellingen
+32 12 67 03 56
bart.demarsin@stadtongeren.be

Virtuele tour