Plan je een bezoek aan het Gallo-Romeins Museum? Koop dan best op voorhand je ticket. Zo ben je zeker dat je een plek hebt. En moeten wij aan de inkom niemand teleurstellen.

Zonnekalender, grafheuvel en feestplek. Het Stonehenge van Nederland

In juni 2023 werd op midzomerdag in Tiel een archeologische ontdekking van formaat wereldkundig gemaakt: een 4000 jaar oud heiligdom dat dienstdeed als zonnekalender: ‘het Stonehenge van Nederland’, luidde het prompt. Waar is die vergelijking op gebaseerd? We reizen naar 2000 v.Chr., een spannende periode waarin de bronstechnologie zich verspreidt over West- en Noord-Europa, met nieuwe voorwerpen en grondstoffen, ideeën en religieuze praktijken. In Tiel aan de Rijn woont dan allang een grote gemeenschap, die haar doden begraaft onder grafheuvels. Een daarvan deed dienst als zonne-observatorium. Deze voor de Lage Landen unieke archeologische ontdekking brengt ons dicht bij de belevingswereld van onze voorouders…

Cristian van der Linde is teamleider prehistorie en Romeinse tijd bij BAAC Archeologie en Bouwhistorie. Hij heeft meer dan twintig jaar ervaring met opgravingswerk en onderzoek in Nederland en België, met een passie voor begravingspraktijken en grafheuvels. Hij is onderzoeksleider van de opgraving in Tiel.

Ontdek de opname van deze Spraakwater-lezing hieronder:

Spraakwater – Zonnekalender, grafheuvel en feestplek. Het Stonehenge van Nederland from Gallo-Romeins Museum on Vimeo.

Cristian van der Linde (BAAC BV)

Woensdag 20 maart 2024