Plan je een bezoek aan het Gallo-Romeins Museum? Koop dan best op voorhand je ticket. Zo ben je zeker dat je een plek hebt. En moeten wij aan de inkom niemand teleurstellen.

Onze collectie online

De collectie van het Gallo-Romeins Museum telt tienduizenden stuks. We tonen ze in toenemende mate ook online, via verschillende websites en platformen. Aan jou de keuze!

Exploratorium

Op onze eigen collectiesite Exploratorium vind je de registratiegegevens en afbeeldingen van meer dan 6000 voorwerpen uit onze collectie. Ongeveer 2400 daarvan zijn momenteel te zien in onze permanente tentoonstelling. Op de foto’s kan je inzoomen. Zo worden ook de kleinste details zichtbaar. Over onze belangrijkste en interessantste voorwerpen, ruim 150 topstukken, geven we bovendien wat meer uitleg: hoe werd het voorwerp gebruikt, waarvoor, wanneer, door wie…? Handige kaartjes tonen waar het voorwerp gemaakt is en waar het is teruggevonden. Exploratorium is er voor iedereen met interesse in het verre verleden, hoe klein of groot die belangstelling ook is.

Art in Flanders

Op de beeldbank Art in Flanders vind je kwaliteitsvolle foto’s van topstukken uit de collecties van Vlaamse musea en andere erfgoedinstellingen. Ook onze collectie is er vertegenwoordigd. Kunstliefhebbers kunnen alle foto’s uit de beeldbank gratis downloaden voor niet-commercieel gebruik. De beelden mogen ook vrij gebruikt worden voor klaswerk, een thesis of lesmateriaal. Professionele gebruikers kunnen hoge resolutiebeelden bestellen.

Erfgoedplus

Erfgoedplus bevat objecten uit erfgoedcollecties die bewaard worden in Limburg of Vlaams-Brabant. Je vindt er ook bijna 10 000 voorwerpen uit de collectie van het Gallo-Romeins Museum. Uiteraard zijn dat niet allemaal topstukken. Ook talloze voorwerpen uit onze depots zijn in Erfgoedplus opgenomen. De informatie is niet bewerkt voor een breed publiek: de gegevens komen rechtstreeks uit onze collectiedatabank.

Europeana Collections

De portaalsite Europeana Collections biedt toegang tot de verzamelingen van duizenden Europese musea, bibliotheken en archieven. Je vindt er ruim 4000 voorwerpen uit onze collectie.

Wikimedia

De internationale Wikimedia Foundation heeft als ambitie de wereldwijde verspreiding van zo veel mogelijk vrije kennis via verschillende onderling verbonden websites. De bekendste is Wikipedia. Op Wikimedia Commons, een immense verzameling mediabestanden, bieden we foto’s aan van onze belangrijkste en boeiendste voorwerpen. Heel wat van die afbeeldingen illustreren Wikipedia-artikels die ermee verbonden zijn. De bijbehorende objectgegevens vind je in de open databank Wikidata. De onlinegemeenschap kan ze naar wens aanvullen of vertalen. De beelden en data mogen vrij gebruikt worden.

Nomisma

In het internationale samenwerkingsproject Nomisma worden munten op een uniforme manier beschreven en online ontsloten als open data. Iedereen mag de gegevens en afbeeldingen vrij downloaden en gebruiken. Op Online Coins of the Roman Empire (OCRE) tonen we meer dan 1000 munten uit de Romeinse keizertijd uit onze collectie, en via Coinage of the Roman Republic Online (CRRO) vind je nog een klein aantal van onze munten uit de tijd van de Romeinse republiek. Van elke munt tonen we, naast de numismatische basisgegevens, een kwaliteitsvolle foto van de voor- en keerzijde. Bij elk munttype geeft een handig kaartje de gekende vindplaatsen weer en ook de plek van het atelier waar de munten geslagen zijn.

Igor Van den Vonder
Afdelingscoördinator collectie
+ 32 12 67 03 64
igor.vandenvonder@stadtongeren.be