Contact
Patrick Mathei
Medewerker communicatie
+ 32 12 67 03 55
patrick.mathei@
21 september 2024
Nog tot 21 december nemen 16 enthousiastelingen in het Gallo-Romeins Museum deel aan de twaalfdelige lessenreeks ‘Aan het begin van je Latijn’.
Het museum organiseert deze basiscursus Latijn voor het tweede jaar op rij. Net zoals vorig jaar was de cursus in een mum van tijd volzet. De interesse in een kennismaking met Latijn is dan ook groot.
Waarom zou je vandaag nog Latijn leren? Carpe diem. Corpus delicti. RIP of Requiescat in pace … Het is geen geheim dat Latijn, eeuwenlang de taal van de Romeinen en van het hele westelijke Romeinse Rijk, ook in onze tijd en in onze talen blijft opduiken: in ons dagelijks leven, maar ook in het recht en in de wetenschappen, in de politiek, op monumenten, in oude teksten, in de media … Wie wat Latijn kent, botst voortdurend op herkenning. Classicus Patrick De Rynck wijdt er zelfs een blog aan op de website van het Gallo-Romeins Museum. Geen wonder dat veel mensen nieuwsgierig zijn en er meer over willen weten.
Daar komt in ons museum nog een bijzondere factor bij. Heel veel kennis waar het museum over beschikt, is gebaseerd op bronnen uit de Romeinse tijd en dus op het Latijn. De ‘geschreven geschiedenis’ van onze streken begint zelfs met een Romein en zijn geschriften: Julius Caesar. Latijn bleef vervolgens eeuwenlang de lingua franca. Daar getuigt de collectie volop van.
Er is nog een ander eigentijds antwoord op de vraag waarom je vandaag nog Latijn zou leren. Een ‘oude taal’ leren vraagt om focus en concentratie. Elke letter telt. Je moet ervoor gaan zitten. Ook dat trekt in onze snelle, overprikkelde samenleving mensen aan: de tijd nemen om een zin te ontrafelen, om woorden en hun diverse betekenissen te leren, om de nuances en de vele tinten grijs te vatten …
Van woord naar tekst
Lesgever Kris Delcroix, docent klassieke talen: “De cursisten leren tijdens de lessen hoe je de Latijnse taal uitspreekt. Ook krijgen ze de basisgrammatica onder de knie: verbuigingen, vervoegingen en naamvallen. Dit oefenen ze stap voor stap in. Al snel lezen ze vereenvoudigde authentieke Latijnse tekstjes.”
Kris neemt de deelnemers geregeld mee naar de museumzalen. Aan de hand van de collectie ontdekken ze hoe mensen in onze streken leefden in de Romeinse tijd. Er worden volop verbanden gelegd met de Latijnse teksten.
Burgemeester Patrick Dewael: “Het bijzondere aan deze cursus in het Gallo-Romeins Museum is dat je kennismaakt met het Latijn én met de museumcollectie. Zo steek je heel wat op over de Romeinse cultuurwereld. Die is en blijft ook vandaag tot de verbeelding spreken. Door ons erin te verdiepen kunnen we bovendien heel wat leren over onze hedendaagse samenleving.”
Schepen van Cultuur An Christiaens: “Latijn was de voertaal in het Romeinse Rijk. De invloed ervan is groot. Onze taal zit vol woorden van Latijnse origine. Deze cursus van het Gallo-Romeins Museum is een fijne manier om de taal van Caesar, Cicero en Ovidius op een laagdrempelige manier te leren kennen.”