Plan je een bezoek aan het Gallo-Romeins Museum? Koop dan best op voorhand je ticket. Zo ben je zeker dat je een plek hebt. En moeten wij aan de inkom niemand teleurstellen.

Rondleidingen op zondag

Rondleidingen op zondag

Wil je graag het museum verkennen met een professionele gids maar kom je niet in groep? Elke zondagvoormiddag kan je aansluiten bij een begeleide rondleiding.

Spraakwater – The Roman invasion of Scotland

Prof. em. David J. Breeze is een wereldautoriteit in de kennis van het Romeinse leger. Tijdens deze boeiende lezing vertelt hij over de Romeinse verovering
van Schotland (slag bij Mons Graupius).

Spraakwater – Hannibal in de Alpen: de eeuwige zoektocht

Waar stak Hannibal in 218 v.Chr. precies de Alpen over met zijn olifanten en zijn Carthaagse leger? Welk traject volgde hij? Historicus en auteur Jona Lendering gebruikt een hoeveelheid aan bronnen in zijn zoektocht naar antwoorden: van antieke teksten en klimaatreconstructies tot zelfs darmflora bij zoogdieren.

De oudheid in kleur

De oude Grieken en Romeinen beschilderden hun witmarmeren beelden in bonte kleuren. Ervaar het in een fascinerende expo. Belevenisvol voor jong en oud!

Spraakwater

Onze succesvolle lezingenreeks ‘Spraakwater’ is aan zijn 20ste editie toe. Ook dit jaar komen er boeiende thema’s uit zowel de internationale
archeologie als de klassieke geschiedenis aan bod. Bekijk hier het volledige programma.

Het smelt! Hoogdagen voor de gletsjerarcheologie

Spraakwater – Het Stonehenge van Nederland

Archeoloog Cristian van der Linde neemt je mee naar 2000 v.Chr. In Tiel aan de Rijn woonde toen een gemeenschap die haar doden begroef onder grafheuvels. Een van die grafheuvels werd als zonne-observatorium gebruikt.

Spraakwater – Op zoek naar de wortels van onze taal

Dr. Alwin Kloekhorst brengt een boeiende lezing over de wortels van het Nederlands. In 90 minuten scheert hij over meer dan 6000 jaar (taal)geschiedenis.

Spraakwater – Slavernij bij de oude Grieken en Romeinen

Wie een eerlijk beeld van de oudheid wil schetsen, ontmoet er ook duistere kanten. In deze lezing gaat prof. Inger Kuin in op de vraag hoe er over slavernij werd gedacht in de oudheid.

Spraakwater – De oudheid in kleur

Tijdens deze Spraakwaterlezing vertelt dr. Sam Cleymans je alles over het hoe, wat en waarom van beschilderde antieke standbeelden.