Plan je een bezoek aan het Gallo-Romeins Museum? Koop dan best op voorhand je ticket. Zo ben je zeker dat je een plek hebt. En moeten wij aan de inkom niemand teleurstellen.

De Etrusken - Una storia particolare

In de ‘De Etrusken – Una storia particolare’ biedt het Gallo-Romeins Museum een unieke kijk op de Etrusken. Die leefden in Italië, nog voor de Romeinen. De gezinsvriendelijke tentoonstelling vertelt op een toegankelijke manier het verhaal van hun vergeten cultuur. Centraal staan hun contacten met andere volkeren zoals Grieken en Feniciërs.

Etrusken?

Het thuisland van de Etrusken lag zowat halverwege de Italiaanse laars, in het huidige Toscane, Umbria en Lazio. In die vruchtbare streek kwam de eerste grote beschaving van Italië tot ontwikkeling, eeuwen voor de bloei van het Romeinse Rijk. Tussen 750 en 500 v.Chr. bereikte de Etruskische beschaving haar hoogtepunt.

Actueel thema

De Etrusken waren vanaf de 8ste eeuw v.Chr. actief in een handelsnetwerk, samen met o.a. Grieken en Feniciërs. Exotische goederen bereikten Etrurië. Samen met die import kwam ook het gedachtegoed mee. Maar ook migranten beïnvloedden de Etruskische cultuur sterk. Vooral uit de Griekse wereld en het Nabije Oosten streken hout- en bronsbewerkers, aardewerkspecialisten, schilders, beeldhouwers en goudsmeden in Etrurië neer.

De rijke Etrusken lieten zich voluit inspireren door de nieuwe ideeën, gewoonten, technieken en stijlen waarmee ze in aanraking kwamen. Hun godsdienst, architectuur en kunst, maar ook festiviteiten en levensstijl werden op een Grieks-oosterse leest geschoeid. De objecten op de tentoonstelling getuigen daarvan. Vaak gaat het om hoogstaand vakmanschap.

Tegelijkertijd waakten de Etrusken erover hun eigen tradities niet te verloochenen. De Etruskische cultuur was méér dan een samenraapsel van buitenlandse elementen, het was een boeiende mix van eigen elementen en externe invloeden.

Keur aan stukken

Naast het Rijksmuseum van Oudheden in Leiden en het Allard Pierson Museum in Amsterdam zijn heel wat objecten te zien uit collecties van prestigieuze Romeinse musea zoals de Vaticaanse en Capitolijnse Musea, het museum van de Villa Giulia en de archeologische musea van Firenze en Bologna. Ook uit het Rheinisches Landesmuseum (Trier) en het Württembergisches Landesmuseum (Stuttgart) worden er voorwerpen getoond.

Vrijwel alle objecten komen uit graven van de Etruskische elite. Aardewerk in vele stijlen en vormen, zoals een bijna levensgrote waterkruik met oriëntaalse beschilderingen; serviezen met grote bekkens op driepoten voor de rituele consumptie van wijn; ultrafijne sieraden versierd met gouddraad; tufstenen askisten en bronzen spiegels met mythologische scènes; ranke beelden van krijgers, goden en leuke fabeldieren.

Educatief én gezinsvriendelijk

Een twintigtal stukken krijgt extra, kindvriendelijke informatie. Die is eveneens te beluisteren met de audioguide. Kinderen worden aangespoord om aan de hand van de Etruskische objecten na te denken over hedendaagse vormen van contact en uitwisseling. Speciaal voor hen zijn er ook creatieve workshops. Het Etruskische vakmanschap staat er centraal. De kinderen kunnen bijvoorbeeld een aardewerken vaasje beschilderen in de zogenaamd ‘zwartfigurige stijl’ en gaan aan de slag met lijm, touw, kralen en goudverf om een persoonlijk, oriëntaals juweel te maken.

16 maart 2013 – 11 november 2013

Gallo-Romeins Museum i.s.m. Rijksmuseum van Oudheden (Leiden, Nederland) en het Allard Pierson Museum (Amsterdam, Nederland)

Gallo-Romeins Museum

88 005

Volwassenen en kinderen

Nl., Fr., En., De.

Voor volwassenen en kinderen

Bart Demarsin
Afdelingshoofd tentoonstellingen
+32 12 67 03 56
bart.demarsin@stadtongeren.be