De politieke, culturele en religieuze invloed van de vroegmiddeleeuwse periode op West-Europa blijft groot. Toch is er nog veel onbekend over de afkomst en het leven van de gewone bevolking. OudDNA-onderzoek op menselijk botmateriaal biedt de kans om antwoorden te vinden op veel vragen. (OudDNA is DNA uit archeologisch materiaal.) Het team van Maarten Larmuseau voerde zo’n uitgebreid onderzoek uit op skeletten van het laat-Merovingische grafveld in Koksijde (late 7de en vroege 8ste eeuw) en op honderden skeletten die zijn opgegraven op de Groenmarkt in Sint-Truiden (de oudste dateren uit de 7de eeuw). De grote genetische diversiteit en verschillen tussen de twee locaties geven inzicht in de afkomst en familiebanden tijdens de vroege middeleeuwen. In zijn lezing licht op erg toegankelijke wijze Maarten Larmuseau de verrassende inzichten van dit oudDNA-onderzoek toe.
Maarten H.D. Larmuseau is als genetisch genealoog verbonden aan de faculteit Geneeskunde van de KU Leuven en aan de opleiding Erfgoedwetenschappen van de UAntwerpen. Aan de KU Leuven leidt hij het ‘Laboratory of Human Genetic Genealogy’. Hij combineert in zijn onderzoek zowel modern als oudDNA met genealogie en (familie)geschiedenis, om zo biologische verwantschapspatronen te bestuderen.
Spreker
Prof. dr. Maarten Larmuseau
Wanneer
16 april 2025
Waar
In het auditorium van het Gallo-Romeins Museum of online
Inschrijven
Als je een lezing in ons auditorium wil volgen, is vooraf inschrijven aanbevolen.
Als je een lezing online wil volgen, is vooraf inschrijven verplicht. Je ontvangt na inschrijving en betaling een e-mail met de link om deel te nemen.
Prijs
3 euro
Leden KLGOG Tongeren: gratis