Plan je een bezoek aan het Gallo-Romeins Museum? Koop dan best op voorhand je ticket. Zo ben je zeker dat je een plek hebt. En moeten wij aan de ingang niemand teleurstellen.
Woensdag 18 december is dr. Annelies Storme te gast in het Gallo-Romeins Museum. Zij brengt er een boeiende lezing over hoe we landschappen uit het verre verleden kunnen reconstrueren via tekeningen. Ze focust hiervoor op de vallei van de Kleine Nete.
Geen betere manier om landschappen uit het verleden tot leven te brengen dan met reconstructiebeelden. Maar hoe komen die tot stand? Hoe realistisch zijn ze? Wat is giswerk en wat weten we uit onderzoek?
Annelies Storme toont ons aan de hand van voorbeelden uit de Kleine Netevallei in Herentals hoe de studie van botanische resten uit de bodem ons helpt om een goed beeld te krijgen van de landschapsevolutie, van de laatste ijstijd tot de middeleeuwen. Ze gebruikt hierbij de microscopische studie van stuifmeel en kiezelwieren als methode voor het onderzoeken van veranderingen in de vegetatie en het milieu. De kennis die ze hiermee opdoet gebruikt ze om landschappen uit het verleden realistisch te reconstrueren.
De vallei van de Kleine Nete ligt in de Kempen, verspreid over vijftien gemeenten in de provincie Antwerpen en één deelgebied in de provincie Limburg.
Annelies Storme is geologe en heeft ruim vijftien jaar ervaring in het toepassen van paleo-ecologisch onderzoek in de archeologie, zowel bij de Vlaamse overheid en bij Universiteit Gent als in de commerciële archeologie (Ruben Willaert nv).
Tijdstip: 18 december 2024 om 19.30 u.
Locatie: het auditorium van het museum
Deelnameprijs: 3 euro
Volg je de lezing liever online? Vooraf inschrijven is verplicht. Registreer je via de website van het museum. Na je betaling ontvang je per mail een link om deel te nemen.
De lezingencyclus ‘Spraakwater’ is een vaste waarde in het jaarprogramma van het Gallo-Romeins Museum. Elk jaar komen er heel wat boeiende thema’s uit de internationale archeologie en klassieke geschiedenis aan bod. Het is al het eenentwintigste jaar dat het museum deze lezingenreeks organiseert.
Een lezing gemist? Opnames van de voorbije lezingen zijn terug te vinden op de website van het museum.
Contact
Patrick Mathei
Medewerker communicatie
+ 32 12 67 03 55
patrick.mathei@stadtongeren.be