9 april 2025
Op woensdag 16 april is dr. Maarten Larmuseau te gast in het Gallo-Romeins Museum. In een boeiende lezing laat hij zien hoe oudDNA – dat is DNA uit archeologisch botmateriaal – nieuw licht werpt op de bevolking van Vlaanderen in de vroege middeleeuwen.
De politieke, culturele en religieuze invloed van de vroegmiddeleeuwse periode op West-Europa blijft groot. Toch is er nog veel onbekend over de afkomst en het leven van de gewone bevolking. OudDNA-onderzoek op menselijk botmateriaal kan op veel vragen een antwoord vinden.
Het team van Maarten Larmuseau voerde een uitgebreid onderzoek uit op skeletten van het laat-Merovingische grafveld in Koksijde (late 7de en vroege 8ste eeuw) en op honderden skeletten die zijn opgegraven op de Groenmarkt in Sint-Truiden (waarvan de oudste dateren uit de 7de eeuw). De grote genetische diversiteit en de verschillen tussen beide locaties geven waardevolle inzichten over de afkomst en familiebanden van mensen in de vroege middeleeuwen.
Tijdens zijn lezing deelt Maarten Larmuseau de verrassende inzichten die dit oudDNA-onderzoek heeft opgeleverd.
Maarten H.D. Larmuseau is als genetisch genealoog verbonden aan de faculteit Geneeskunde van de KU Leuven en aan de opleiding Erfgoedwetenschappen van de UAntwerpen. Aan de KU Leuven leidt hij het Laboratory of Human Genetic Genealogy. In zijn onderzoek combineert hij modern DNA en oudDNA met genealogie en (familie)geschiedenis om biologische verwantschapspatronen te bestuderen.
De lezingencyclus ‘Spraakwater’ is een vaste waarde in het jaarprogramma van het Gallo-Romeins Museum. Elk jaar komen er heel wat boeiende thema’s uit de internationale archeologie en klassieke geschiedenis aan bod. Het is al het 21ste jaar dat het museum deze lezingenreeks organiseert.
Een lezing gemist? Van een aantal lezingen maakten we opnames. Die zijn beschikbaar op de website van het museum.
Praktisch
Woensdag 16 april om 19.30 u.
In het auditorium van het Gallo-Romeins Museum of online
Deelname: 3 euro
Volg je de lezing graag online? Registreer je via de website van het museum. Na je betaling ontvang je per mail een link om deel te nemen.
Meer info: galloromeinsmuseum.be