Plan je een bezoek aan het Gallo-Romeins Museum? Koop dan best op voorhand je ticket. Zo ben je zeker dat je een plek hebt. En moeten wij aan de inkom niemand teleurstellen.

Spraakwater - Een gouden zwaard en een groot paard. Keltische vorsten uit de Lage Landen met Europese contacten

Ongeveer 3000 jaar geleden werd een man begraven in een gebied dat nu ten zuiden van het Nederlandse Oss ligt. Hij was 30-40 jaar oud en moet bij leven een indrukwekkende verschijning zijn geweest. Zoals gebruikelijk in de vroege ijzertijd werd hij gecremeerd en bijgezet in een urn. Bijzonder is dat de urn van brons was en dat de man een serie bijzondere objecten meekreeg, waaronder paardentuig, geïmporteerd textiel en een indrukwekkend, rondgebogen zwaard versierd met goud.

De as van de man werd bijgezet in een voorouderlijke grafheuvel uit de bronstijd, die deel uitmaakte van een eeuwenoud funerair landschap. Daaroverheen werd een van de grootste grafheuvels aangelegd die we in de Lage Landen kennen: het Vorstengraf van Oss. Het maakt deel uit van een groep van enkele tientallen zogenaamde Vorstengraven die we in dit gebied kennen.

De graven zijn niet alleen zeer rijk, maar de grafgoederen zijn veelal import uit de Centraal-Europese Hallstattcultuur. De Vorstengraven zijn dus het resultaat van indrukwekkende contactnetwerken over honderden kilometers. Recent onderzoek naar deze graven heeft geleid tot vernieuwde inzichten. Dr. Sasja van der Vaart-Verschoof presenteert die in deze lezing.

Ontdek de opname van deze Spraakwater-lezing hieronder.

 

 

dr. Sasja van der Vaart-Verschoof (Rijksmuseum van Oudheden/The Overdressed Archeologist)

donderdag 17 december 2020