Plan je een bezoek aan het Gallo-Romeins Museum? Koop dan best op voorhand je ticket. Zo ben je zeker dat je een plek hebt. En moeten wij aan de inkom niemand teleurstellen.

Nieuwe Topstukken voor het Gallo-Romeins Museum

25 augustus 2023

Onlangs besliste de Vlaamse minister van Cultuur drie collectiestukken van het Gallo-Romeins Museum toe te voegen aan de Vlaamse Topstukkenlijst. Het gaat om een Keltische goudschat, een Romeinse zegelring met portret van keizer Commodus en een schijffibula uit de Merovingische periode.

Met het Topstukkendecreet beschermt de Vlaamse overheid roerend cultureel erfgoed dat waardevol en belangrijk is voor de Vlaamse Gemeenschap. Eén ensemble van het Gallo-Romeins Museum maakte al deel uit van de lijst: de stukken die gevonden werden in Broechem (Ranst), op een grafveld uit de tijd van de Merovingers. Nu worden er één ensemble en twee voorwerpen aan de Topstukkenlijst toegevoegd.

– Een Keltische goudschat (150-100 v.Chr., gevonden in Beringen)
Het ensemble bestaat uit 25 munten, een stuk van een armband en (fragmenten van) halssieraden (torques). De stukken werden destijds geofferd. Ze kunnen in verband gebracht worden met de prille stamvorming van de Eburonen, een eeuw voor Julius Caesar met zijn leger onze regio veroverde.

– Een Romeinse zegelring met portret van keizer Commodus (180-200 n.Chr., gevonden in Tongeren)
Het gaat om een unieke Romeinse gouden ring met de beeltenis van een Romeinse keizer, vermoedelijk Commodus. Zijn portret is vakkundig uitgesneden in een halfedelsteen.

– Een gouden Merovingische schijffibula (610-670 n.Chr., gevonden in Rosmeer)
Deze mantelspeld is een zeldzaam voorbeeld van Merovingische edelsmeedkunst. Het stuk getuigt vermoedelijk van de opgang van het christendom in onze streken tijdens de vroege middeleeuwen.

Een selectie van voorwerpen uit het Merovingische grafveld van Broechem staat opgesteld in de inkomhal van het museum. Het Keltische gouddepot en de Romeinse zegelring zijn permanent te zien in de tentoonstelling ‘Van neanderthaler tot Gallo-Romein’. De schijffibula die gevonden werd in Rosmeer is tot eind augustus een blikvanger in de tijdelijke opstelling ‘In de ban van de Merovingers’.

Zeldzaam en onmisbaar

Voorwerpen die op de Topstukkenlijst staan worden door hun archeologische, (cultuur)historische, artistieke of wetenschappelijk betekenis door de Vlaamse Gemeenschap als zeldzaam en onmisbaar beschouwd. Voor deze stukken gelden speciale beschermingsmaatregelen.

Schepen van Cultuur An Christiaens: “Deze drie collectiestukken van het Gallo-Romeins Museum illustreren belangrijke periodes uit het verre verleden van onze regio. Door hun opname op de Vlaamse Topstukkenlijst zijn we ervan verzekerd dat ze ook voor toekomstige generaties bewaard blijven.”

 Burgemeester Patrick Dewael: “Wij zijn verheugd dat deze collectiestukken van het Gallo-Romeins Museum zijn erkend als Vlaamse Topstukken. Als stad Tongeren nemen we graag onze verantwoordelijkheid verder op om ze professioneel te beheren en te tonen aan het publiek.”  

Laura Slechten
Coördinator communicatie, marketing, PR
+32 12 67 03 46
laura.slechten@stadtongeren.be