Ontdek het boeiende verhaal van de mens in onze regio, van in de prehistorie tot het einde van de Romeinse tijd. Neanderthalers, de eerste boeren, Kelten, Gallo-Romeinen en Germanen: ze lieten allemaal hun sporen na.

Reis door de tijd

We presenteren meer dan 2000 voorwerpen waaronder heel wat topstukken. Ze komen tot hun recht in een eigentijdse en sfeervolle scenografie. Ook films, maquettes en levensechte figuren in kunsthars brengen je in de ban van die lang vervlogen tijden. Dat maakt de expositie ook bijzonder aantrekkelijk voor kinderen.

Eén ding is zeker: bezoek deze tentoonstelling en het verre verleden laat je nooit meer los. Meer nog, je kijkt voortaan met heel andere ogen naar het heden.

Veelzijdige collectie

We tonen voorwerpen uit het leven van elke dag: vuurstenen werktuigen van neanderthalers, aardewerken potten van de eerste boerensamenlevingen, chic tafelservies uit de tijd van de Romeinen …

Heel wat objecten illustreren grote maatschappelijke veranderingen. Zo getuigen bronzen zwaarden over het ontstaan van een elite in de ijzertijd. Een unieke gouden muntschat vertelt over de verovering van onze regio door de Romeinse veldheer Julius Caesar.

Onze kerncollectie bewijst dat ook bij ons de Romeinse cultuur ingang vond. Er zijn indrukwekkende architectuurfragmenten, verfijnde juwelen en een grote diversiteit aan Romeinse godenbeeldjes en vaatwerk te zien. Ook de rijke inhoud van tumulus-graven spreekt tot de verbeelding.

Kindvriendelijk

De tentoonstelling is prima geschikt voor een bezoek met kinderen. Er zijn educatieve films, maquettes en levensechte figuren in kunsthars. Interactieve applicaties maken dat ze het verleden spelenderwijs ontdekken.

Pik bij aankomst zeker de kindvriendelijke audiotour op. Archeoloog Bob de Graver vertelt passioneel over zijn liefde voor het verleden. Hij leidt de kinderen naar de boeiendste objecten. Zo leren ze de leefwereld van onze voorouders op een fijne manier kennen.

Bob brengt hen ook achter de schermen van het museum. Met welke specialisten werkt hij samen? Welke stukken groef hij zelf ooit op? Leuke quizvragen garanderen extra leerpret. Boeiend van begin tot einde.

 

Permanente tentoonstelling

Volwassenen en kinderen

Permanent

Zaalteksten: Nl.
Audiotour: Nl., Fr., Du., Eng.

Gemiddeld bezoek: 90 min.

Onbeperkt toegestaan

Bart Demarsin
Afdelingshoofd tentoonstellingen
+ 32 12 67 03 56
bart.demarsin@stadtongeren.be