Dr. Annelies Storme legt uit hoe we de landschappen uit het verre verleden kunnen reconstrueren via tekeningen. Ze focust op de vallei van de Kleine Nete. Wat weten we uit onderzoek? Wat is en blijft giswerk?
Prof. em. Nico Roymans komt met nieuwe inzichten over hoe vooraanstaanden in onze regio leefden in de tijd van de Kelten. Samen met een team van wetenschappers nam hij de zogenaamde ‘Keltische elitegraven’ – waaronder die uit Wijshagen – opnieuw onder de loep.
De mens heeft altijd al verhalen verzonnen om grip te krijgen op de werkelijkheid. Prof. em. David Rijser voert ons terug naar de klassieke oudheid, een periode met zogenaamde ‘westerse’ en ‘oosterse’ verhaaltypes.
Dr. Maarten Larmuseau legt ons uit hoe DNA-onderzoek inzicht geeft in de afkomst en familiebanden van mensen die leefden in de vroege middeleeuwen. Zijn team deed o.a. onderzoek op skeletresten uit de 7de eeuw, gevonden in Koksijde en Sint-Truiden.
Prof. em. David J. Breeze is een wereldautoriteit in de kennis van het Romeinse leger. Tijdens deze boeiende lezing vertelt hij over de Romeinse verovering
van Schotland (slag bij Mons Graupius).
Waar stak Hannibal in 218 v.Chr. precies de Alpen over met zijn olifanten en zijn Carthaagse leger? Welk traject volgde hij? Historicus en auteur Jona Lendering gebruikt een hoeveelheid aan bronnen in zijn zoektocht naar antwoorden: van antieke teksten en klimaatreconstructies tot zelfs darmflora bij zoogdieren.
Onze jaarlijkse lezingenreeks is aan zijn 21ste editie toe. Zoals elk jaar is er een boeiende mix van thema’s uit de internationale archeologie en klassieke geschiedenis.
Archeoloog Cristian van der Linde neemt je mee naar 2000 v.Chr. In Tiel aan de Rijn woonde toen een gemeenschap die haar doden begroef onder grafheuvels. Een van die grafheuvels werd als zonne-observatorium gebruikt.
Dr. Alwin Kloekhorst brengt een boeiende lezing over de wortels van het Nederlands. In 90 minuten scheert hij over meer dan 6000 jaar (taal)geschiedenis.