Plan je een bezoek aan het Gallo-Romeins Museum? Koop dan best op voorhand je ticket. Zo ben je zeker dat je een plek hebt. En moeten wij aan de inkom niemand teleurstellen.
Prof. em. David J. Breeze is een wereldautoriteit in de kennis van het Romeinse leger. Tijdens deze boeiende lezing vertelt hij over de Romeinse verovering
van Schotland (slag bij Mons Graupius).
Waar stak Hannibal in 218 v.Chr. precies de Alpen over met zijn olifanten en zijn Carthaagse leger? Welk traject volgde hij? Historicus en auteur Jona Lendering gebruikt een hoeveelheid aan bronnen in zijn zoektocht naar antwoorden: van antieke teksten en klimaatreconstructies tot zelfs darmflora bij zoogdieren.
Onze jaarlijkse lezingenreeks is aan zijn 21ste editie toe. Zoals elk jaar is er een boeiende mix van thema’s uit de internationale archeologie en klassieke geschiedenis.
Archeoloog Cristian van der Linde neemt je mee naar 2000 v.Chr. In Tiel aan de Rijn woonde toen een gemeenschap die haar doden begroef onder grafheuvels. Een van die grafheuvels werd als zonne-observatorium gebruikt.
Dr. Alwin Kloekhorst brengt een boeiende lezing over de wortels van het Nederlands. In 90 minuten scheert hij over meer dan 6000 jaar (taal)geschiedenis.
Wie een eerlijk beeld van de oudheid wil schetsen, ontmoet er ook duistere kanten. In deze lezing gaat prof. Inger Kuin in op de vraag hoe er over slavernij werd gedacht in de oudheid.
Tijdens deze Spraakwaterlezing vertelt dr. Sam Cleymans je alles over het hoe, wat en waarom van beschilderde antieke standbeelden.
Catilina: is dat niet de senator die een gewelddadige samenzwering tegen Rome opzette? Dát we hem zo kennen, komt vooral door de knappe retoriek van zijn gezworen vijand Cicero. Maar wat zegt de geschiedenis écht? Wat wilde Catilina bereiken? En vallen daar voor ons politieke lessen uit te trekken?
Prof. dr. Kyle Harper (University of Oklahoma) publiceerde baanbrekend werk over hoe virussen en bacteriën het verloop van onze geschiedenis mee bepaalden. Ook de val van het Romeinse Rijk bekijkt hij in dat perspectief. De COVID-19-pandemie maakt zijn inzichten brandend actueel.