Plan je een bezoek aan het Gallo-Romeins Museum? Koop dan best op voorhand je ticket. Zo ben je zeker dat je een plek hebt. En moeten wij aan de inkom niemand teleurstellen.

Spraakwater – De ‘schurk’ Catilina

Spraakwater – De ‘schurk’ Catilina

Catilina: is dat niet de senator die een gewelddadige samenzwering tegen Rome opzette? Dát we hem zo kennen, komt vooral door de knappe retoriek van zijn gezworen vijand Cicero. Maar wat zegt de geschiedenis écht? Wat wilde Catilina bereiken? En vallen daar voor ons politieke lessen uit te trekken?

Spraakwater – Plagues in the Roman Empire

Prof. dr. Kyle Harper (University of Oklahoma) publiceerde baanbrekend werk over hoe virussen en bacteriën het verloop van onze geschiedenis mee bepaalden. Ook de val van het Romeinse Rijk bekijkt hij in dat perspectief. De COVID-19-pandemie maakt zijn inzichten brandend actueel.

Spraakwater – Stenen werktuigen

Wat vertellen oeroude stenen werktuigen ons over het leven van en de verschillen tussen neanderthalers en moderne prehistorische mensen? Microscopisch en experimenteel onderzoek helpen om de puzzelstukjes in elkaar te laten vallen.

Spraakwater – Welkom in het antropoceen

Wat gebeurt er nadat de mens verdwenen is? Laten we genoeg geologische sporen na om een echt tijdvak naar ons te noemen? Ontdek het in deze fascinerende lezing over de gevolgen van de menselijke aanwezigheid voor de aarde.

Spraakwater – De diversiteit van het eerste Christendom

Hoe leefden de eerste groepen christenen? Wat geloofden zij, en hoe werd hun geloofsbeleving beïnvloed door de andere religieuze stromingen van die tijd? Dat en nog veel meer kom je te weten in deze interessante lezing!

Spraakwater – Ongelijkheid van oudheid tot heden

Het probleem van ongelijkheid staat hoog op de agenda van opiniemakers en politici. Naar het verleden kijken kan helpen om onze blik te verruimen.

Spraakwater – vroegmiddeleeuws Tongeren

Stadsarchivaris Steven Vandewal vertelt je meer over de geschiedenis van vroegmiddeleeuws Tongeren in deze Spraakwaterlezing.

Spraakwater – Vorstengraf van Oss

Ontdek de nieuwste inzichten over het rijke Vorstengraf van Oss in deze Spraakwater-lezing van het Gallo-Romeins Museum.

Spraakwater – legioenskamp Valkenburg

Tijdens deze Spraakwater-lezing leer je meer over de spectaculaire vondst van een Romeins legioenskamp bij Valkenburg.

Spraakwater – Tungrians and Batavians in Vindolanda

Ontdek het verhaal van de Tungri en de Batavi in het Romeinse fort Vindolanda dankzij deze Engelstalige Spraakwater-lezing.